Becuri Edison
Una dintre cele mai mari invenții ale lumii este reprezentată de bec, un obiect mic care a avut un impact uriaș pentru omenire. Cea mai importantă schimbare adusă de el este reprezentată de lumina artificială, lumina fără de care societatea actuală nu ar putea funcționa la maxim. Toate au avut un început, la fel și acest mic produs, de-a lungul timpului acesta a evoluat încontinuu asigurându-ne confortul vizual, atât ziua cât și noaptea, în casele noastre, la muncă și pe stradă.
Prima creație a becului a fost făcută de Joseph Wilson Swan, dar acesta avea un defect la vidul interior, aici intervine un alt geniu pe nume Thomas Edison care a îmbunătățit ideea lui Swan, creând un filament pentru bec, reușind pentru prima dată să creeze un bec ce funcționa în medie 40 de ore. Edison a continuat să își îmbunătățească creația până când acestea funcționau până la o durată de 600 de ore, începând să fie și comercializate. Swan și Edison au avut un conflict legat de crearea becului, dar într-un final s-au aliat și au înființat compania Edison-Swan United, cea mai mare companie producătoare de becuri.
De-a lungul timpului acest produs a evoluat, oferindu-ne astăzi posibilitatea să alegem dintr-o gamă variată de produse. Mai jos vom enumera tipurile de bec și caracteristicile lor pentru a ne putea face o idee mai bună despre ele și a ști ce este mai benefic să achiziționăm.
Becul incandescent cu filament este cel mai vechi bec apărut și este creația finalizată a lui Thomas Edison. Acesta funcționează prin încălzirea unui filament metalic până la ajungerea în punctul de incandescență. Sunt de asemenea cele mai accesibile și răspândite becuri, au un sistem de utilizare simplu, pot fi utilizate atât pentru iluminatul interior și exterior și pot funcționa și cu curent continuu cât și cu cel alternativ. Principalul dezavantaj este reprezentat de consumul ridicat de 60W -100W, având în vedere că eficiența și durata de viață sunt scăzute, funcționând în medie 1200 de ore.
Becurile cu halogen sunt asemănătoare ca și structură becurilor incandescente, diferența fiind făcută de prezența halogenului în bulb. Acestea rezistă mai mult timp și intensitatea luminii produse este mai mare decât a becurilor clasice, de asemenea dimensiunea lor este mai mică putând fi întrebuințate în mai multe scopuri. Ca și dezavantaj major este prezența hologenului, acesta fiind un element periculos pentru oameni, cât și costul puțin mai ridicat decât cel al becurilor clasice.
Becurile LED au început să devină mult mai populare în ultimul timp, acestea convertind energia electrică numai la anumiți parametrii, necesari pentru funcționare. Pot fi folosite pentru iluminarea interioară și exterioară, au o durată mare de viață, 50.000 de ore, fiind concepute cu materiale de calitate superioară și au un consum mic de energie, 3W -20W, și o eficiență de iluminare mai rapidă decât în cazul becurilor clasice. Ca și dezavantaj avem prețul ridicat al produsului și faptul că emană o lumină de tip direcțional.
Becurile economice au o structură asemănătoare celor clasice, acestea putând să le înlocuiască. Au o durată mai mare de viață, 8000 de ore, și un consum mai mic al energiei electrice, 13W - 55W. Dezavantajele constau în prețul ridicat al produselor, posibilitatea de a conține materiale precum mercurul și necesită și alte circuite adiționale pentru funcționarea corespunzătoare.
Astfel becurile LED ocupă primul loc cu un consum scăzut de energie, materiale de calitate și o durată mare de viață, urmate de becurile economice și cele incandescente, becurile de halogen nu sunt recomandate uzului nostru zilnic din cauza conținutului de halogen.
Becurile reprezintă metoda prin care aducem lumina în casele noastre, dar corpurile de iluminat sunt cele care ne oferă posibilitatea de a ne pune amprenta personală în casele și birourile noastre. În gama Alessandro Design găsiți o multitudine de astfel de corpuri, moderne, vintage, clasice care vă vor aduce o pată de culoare în viața de zi cu zi.
În afara de frumusețea estetică a acestor produse, ele vin la pachet și cu posibilitatea de a avea o singură sursă de lumină și până la 6 surse sau 12 surse de lumină, în funcție de necesitățile dumneavoastră. Sunt prezente și lustrele care pot fi controlate prin telecomandă, dar și cele cu întrerupător clasic, sunt capabile să emită lumină caldă, rece sau neutră, pe diferite niveluri de intensitate pentru a vă putea asigura un confort vizual indiferent de momentul zilei și de anotimp.
(0) Comentarii